Kandós Sakk-sikerek

A decemberben megrendezett kerületi sakk diákolimpia eredménye:

Fiú I. korcsoport: Lábár Kristóf egyéniben 1. hely

Fiú I-II. korcsoport: Kandó csapat 1. hely

A csapat tagjai:

Lábár Kristóf 5 pont tábladíjas 100%

Kónya Martin

Salamon László 5 pont tábladíjas 100%

Takács Kornél 5 pont tábladíjas 100%

Sakkedző: Berta Gábor

Búzától a kenyérig…

Orbán Reginának hívnak.

A Kandó Téri Általános iskola 3.a osztályos tanulója vagyok.

Nagyon szeretek ebbe az iskolába járni, mert sok érdekes dologról tanulhatok, és izgalmas programokon vehetek részt. Most is egy ilyenre készült az osztály. Örömmel vállaltam el, hogy erről készítek egy írásos beszámolót.

Csilla néni a tanár nénink mondta el nekünk az örömhírt, hogy hamarosan múzeumlátogatásra megyünk. A látogatás idejéig az órai munkákon sokat beszélgetünk a témakörrel kapcsolatban.

Érdekes, hogy egy kis mag milyen fejlődésen megy keresztül, mire learatják és utána még mennyi minden történik vele mire kenyér lesz belőle.

Meg is próbálom leírni a hallottakat:

 

  1. A szántóföldön a megművelt földbe elvetik a magokat.  A sok nyári napsütéstől és esőtől szép nagyra fejlődik.
  2. Kombájnokkal learatják és elszállítják a malomba, ahol megőrlik. Lisztet készítenek belőle.
  3. A pékek lisztből, vízből, sóból és élesztőből tésztát dagasztanak, majd kenyér alakúvá formálják és kisütik a forró kemencében
  4. Ez kerül az üzletekbe, ahol mi megvesszük, hazavisszük, és jó ízűen megesszük.

A témakörrel kapcsolatban szebbnél szebb különleges alkotások is készültek.  Többen hoztak már tablókat, de például Julcsi barátnőm még egy társasjátékot is készített. Ambrus Máté és családja fincsi kenyeret sütött, amiből mindenkit megkínáltak. Szintén ő hozott egy kenyérkészítéséről készült video felvételt, amit megnézhettünk. Igazán szórakoztató volt.

Végre eljött a várva várt nap. Reggel busszal indultunk a Néprajzi Múzeumba, ahol egy kedves néni fogadott bennünket, akit Erikának hívtak. Először egy filmvetítésre kísért minket. Megnéztük, hogy a régi időkben, gépek nélkül, mennyi elvégzett nehéz munka árán tudtak csak kenyeret készíteni az emberek. Kombájnok helyett kaszákkal aratták a búzát. A learatott növényt kévébe kötötték. Cséphadaróval kicsépelték a kalászból a búzaszemeket, majd átszitálták és kőből készült malommal őrölték liszté. Az asszonyok kézzel gyúrták a tésztát, amit aztán meleg helyen kelesztettek. A megformázott kenyereket forró kemencében sütötték ki.

A vetítés után volt olyan szerszám, eszköz, amit mi is kipróbálhattunk.

A programunk kézműves foglalkozással ért véget. A bőrből elkészített kulcstartókat mindenki hazavihette. Nagyon vártam, hogy találkozzak a szüleimmel és elmesélhessem nekik az élményeimet, amit remélem, hogy a beszámolóm elolvasásával, másokkal is sikerül megosztani.

Spar futás

Sziasztok!

Fantasztikus hétvégén vagyunk túl!!! Ilyen még nem volt! Csúcsokat döntöttünk! A Kandó Téri Általános Iskola 3.a osztályának szervezésében a 31. SPAR maraton fesztiválon (a futóversenyek királyán) 7 csapatot indított a 3x2 km-es váltóban. Mindenki nagyon lelkes volt és célba is ért, nagyszerű eredmények születtek. Sőt az egyik csapatunk a 111 fiú csapatból az előkelő 37. helyet szerezte meg. A nap két hőse Papp Marci és Csík Árpád Csanád volt. Marci fél cipőjét vesztve is becsülettel végig futotta, Csanád pedig egy rajt utáni bukást követően állt fel és tette meg a távot. Az "Ázott vadmalacok" csapatnév már harmadszor szerepelt a budapesti futóversenyeken, lassan le kell védetnünk, mint márkanevet. Látva, hogy a verseny után mennyi energia maradt még a gyerekekben, el kell gondolkozni a hosszabb távokon!

családi futáson minden eddiginél többen, 35-en álltunk rajthoz. Nagyon jó volt a hangulat, mindenki belekóstolhatott a sportos életmódba. Sokan most tapasztalták meg, milyen érzés rajtszámmal a startvonalra állni, és aztán célba érni. Sosem késő elkezdeni.

És akkor még hátra volt a vasárnapi nap, ahol a 3. évfolyam két szülői váltója állt rajthoz a maratoni staféta számában. Gyönyörű időben (ahogy szombaton is), a világörökség részét képező budapesti útvonalakon (Hősök tere, Andrássy út, Lánchíd, Várkert bazár, Vár alagút, Budai rakpartok, Szabadság híd, Fővám tér, Pesti rakpart) futották le a Kandó téri lányok és Kandó téri fiúk a maguk 42 km-ét, és végeztek a nemzetközi mezőny első felében!!!

A Kandó téri iskola diákjai és családtagjaik, a két napon összesen 111 km-t futottak!!! Ez azt jelenti, hogy a suli elől indulva sikerült leérni a Balatonig.

A ma délutáni éremosztó after partin felmerült, hogy a futáson felül szervezhetünk más sportágakban is közös hétvégét. Első körben akerékpározás merült fel. Ha van valakinek jó ötlete (jövő tavaszra), akkor azt szívesen fogadjuk. Mi nem tartunk lehetetlennek egy Velencei tó kerülő napot, gyerekeknek fagyival, madár megfigyeléssel, szülőknek sörrel, bátrabbaknak fürdéssel színesítve.

Köszönjük, hogy ezen a hétvégén a sportos életmódot választottátok! Reméljük jól éreztétek magatokat, és velünk tartotok a tavaszi Vivicittán is!

Orsi és Robi

 

 

Tanévkezdési Közlekedésrendészeti Nyílt Nap

Szeptember 15-én a 3.a osztály teljes létszámmal  részt vett az ORFK OBB és a Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány által szervezett Tanévkezdési Közlekedésrendészeti Nyílt Napján. Mindenki nagy lelkesedéssel teljesítette a kerékpáros ügyességi pályát. Érdeklődve figyelték az izgalmas bemutatókat, amelyeknek aktív részesei lehettek. A gyerekek közelebbről is megismerkedhettek a rendőrök munkájával. Vidám, élménydús nap volt.

K.N.