Kicsik farsangja

 

2017. február 16-án, csütörtökön az alsós kisdiákok
jelmezbe bújtak…, felvonultak…, táncoltak…, játszottak… és finomakat ettek!

Jó volt…

Farsangi Kandó Klub

Kandó Klub

2017. február 3-án, pénteken, a 8.a megrendezésében került sor a FARSANGI KANDÓ KLUBRA. Már a bejáratnál meglepetés várta az érkezőket, aki beöltözött, álarcot vett fel ajándék csokoládéval kezdte a délutánt.

A jelmezversenyre többen is jelentkeztek, a helyezettek oklevél elismerésben részesültek. A tánc és a játékterem programjai mellett Horvát Alexa Lizett és csapattársai tartottak színvonal bemutatót.

A tánc közbeni LIMBÓ versenyen próbálkozhattak az ügyesebbek.

A tombolán értékes tárgyakkal lettek gazdagabbak, fődíjként két személyre szóló mozijegyet vihettek haza a szerencsések.

A JÁTÉKTEREMBEN több helyszínen mérhették össze tudásukat
a versenyezni vágyók:

- asztalitenisz

- darts

- FIFA focibajnokság

- csocsó

A győztesek Merci csokoládét kaptak.

A büfében finom falatok várták az oda betérőket.

Ezen az estén is színvonalasan szórakozhattak az iskola tanulói.

 


Kerületi Angol Nyelvi Verseny az 5. és 6. évfolyam számára

Február 3.-án a Brassó Utcai Általános Iskolában rendezték a Kerületi Angol Nyelvi Versenyt az 5. és a 6. évfolyamok számára. Nagyon szép eredmények születtek:

 

5. évfolyam

2. Németh Richárd 5/a - Varga Katalin

3. Bánhegyi Alex 5/d - Szász Edina

 

6. évfolyam

1. Gergely Luca 6/b - Dobrocsiné Derényi Ildikó és Petróczi János 6/c - Totiszné Forgó Sarolta

2. Eszes Gergő - 6/b - Dobrocsiné Derényi Ildikó

Országos Angol –Nyelvi Tanulmányi Verseny

Országos Angol –Nyelvi Tanulmányi Verseny

Iskolai Forduló 2016. dec. 13.

A 6. 7. és 8. évfolyamos tanulók közül 55 fő vett részt az iskolai fordulón. 5 tanuló feladatlapját lehetett tovább küldeni a budapesti fordulóba.

7. évfolyam

1 Kálmán Réka 7c (Kemény István, Johnson Krisztina)

2 Stróbli Olivér7a     (Mészáros Kinga)

3 Dévényi Róbert 7a (Mészáros Kinga)

4 Kádár Szabolcs 7a (Mészáros Kinga)

 

8. évfolyam

Zambelly Soma 8c (Dobrocsiné D. Ildikó)

A verseny a 7. és a 8. évfolyam számára szólt, de a hatodikosok számára is lehetővé tettük a részvételt, aki nagyon szépen szerepeltek, az első és a harmadik helyen holtverseny alakult ki.

1 Petróczi János        6c Totiszné F. Sára

1 Eszes Gergely         6b Dobrocsiné D. Ildikó

2 Bognár András      6c Totiszné F. Sára

3 Veiland Krisztián 6c Totiszné F. Sára

3 Mosolygó László 6a Dobrocsiné D. Ildikó

Iskolakóstoló

2017. február 9-én ellátogattak hozzánk az iskolába készülő nagycsoportosok. Amíg szüleik megismerkedtek iskolánk életével, az ovisok izgalmas foglalkozásokon vehettek részt.

A rajz mesterei

A Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata és a Kondor Béla Közösségi Ház együttműködésével meghirdetett „Varázslatos évszakok kerületünkben” című rajzversenyre 282 pályamű érkezett be. Ezen versenyen iskolánkból két tanuló is eredményesen szerepelt, s alkotásaik a kerületi naptárban nyomtatásban is megjelentek. Ribnikár Inez 8. d osztályos tanuló második helyezettként nyert díjat, és a 2017-es naptár októberi oldalát díszíti festménye. Nagy Nikoletta 8. b osztályos tanulónk hangulatos, szép tempera képe a március hónap oldalán jelenik meg, ő is díjazott lett. Azon kívül, hogy a naptárban megörökítésre kerültek munkáik, és kerületszerte csodálhatják őket, az eredeti alkotások három hétig egy reprezentatív kiállításon kerültek bemutatásra.

A kiállításon a díjnyertes munkák mellett bemutatásra kerültek iskolánkból Gombos Rebeka, Kun Dorottya, Kovács Nóra, Lesznyák Hédi, Simkó Jázmin, Szabó Vanda, Szerencsés Anna Szőke Helga és Vrabecz Viktória képei is.

A hagyományos kerületi rajzversenyen, melyet a Gulner Gyula Általános Iskolarendeztek, 7-8. osztályos kategóriában Piuk Fanni 8. d osztályos kislányunk lett „dobogós”, III. helyet ért el. Otthon készített festményén sajátos nézőpontú világtájat kellett ábrázolnia, személyes hangulatúvá téve a tájat. A helyszínen természet utáni tanulmány volt a feladat. Fanni finom grafitrajzzal egy tőkésrécét jelenített meg. Alkotásai a rajzolás szeretetéről és tehetségéről árulkodnak.

GYŐZTESEK

A kerületi komplex anyanyelvi vetélkedőn

iskolánk 3.a osztályos csapata az

ELSŐ HELYEN VÉGZETT.

A győztes csapat tagjai:
Buzál Bora Blanka, Katona Hella Réka, Vigh Dóra

Verseny témája: Csukás István munkássága, gyerekeknek szóló történetei

A vetélkedő során először külön dolgoztak a csapattagok. Egyikük tollbamondást írt, másikuk hibás szöveget javított, a harmadik versenyző Csukás István életrajzához kapcsolódó feladatokat oldott meg. Ezután a csapattagok együtt munkálkodtak, irodalmi és nyelvtani rejtvényeket, feladatokat oldottak meg.

Együttműködésüket és felkészülésüket siker koronázta. Vigh Dóra a tollbamondást hibátlanul készítette el.

 

GRATULÁLUNK!


Mesék a 2. a-ból

Kálmán Laura: A kis őzikék

Volt egyszer egy őzmama, annak volt két gidája. Az egyiket úgy hívták, hogy Liza, a másikat úgy, hogy Róza. Egyszer Róza a sűrűben meglátott egy farkast. Testvére, Liza megijedt, de Róza tudta, hogy mit kell tennie. Így szólt: - Gyorsan bújjunk a bokor mögé! Be is bújtak, és csendben megvárták, míg elmegy a farkas. Amikor elmúlt a veszély, jóízűen megvacsoráztak, finom piros és lila bogyót ettek.

Liza így szólt: - De jó, hogy elment a farkas!

Róza meg ezt mondta: - Hú, de nagyon jó, hogy elment a farkas!

Az anyjuk azt mondta: - De jó, hogy mind megmenekültünk, hála neked, Róza! Ha te nem lettél volna, akkor mi nem maradtunk volna életben.

Na, erre aztán Liza azt mondta: - Ezt bárki meg tudta volna csinálni!

Őzmama erre ezt tanácsolta: - Ne legyél féltékeny, legyél inkább kedves, ne csak magadra gondolj!

Róza megértette testvérét, és így szólt: - Te is biztosan meg fogsz egyszer védeni minket!

És ekkor újra felbukkant a farkas. – Vigyázz mama, vigyázz Róza! – kiáltotta Liza.

- Köszönjük, kicsi Liza! Na, látod, te is tudsz segíteni.

 

 

 

 

Kálovits Richárd: Peti és a tigris

Peti szerette az állatkertet. Minden hétvégén elment, hogy megnézze a tigrist. Mert a tigris volt a kedvenc állata.

Egy nap viszont elvitték a tigrist a cirkuszba. Peti nem tudott róla, ezért megijedt. Bánatosan hazament. Megkérdezte a szüleit, hogy hová tűnt a tigris? A szülei tudták a választ, ezért elmondták neki, hogy a tigris a cirkuszban van. Peti felült a biciklire és elhajtott. A cirkuszban éppen előadásra készültek. Peti odament az igazgatóhoz és beszélt vele. Az igazgató azt mondta: - Fiam, semmit nem tudok érted tenni. Viszont tudok neked adni egy ingyen belépőt. Peti csak ámult-bámult, megköszönte az ajándékot, és kezdődött is az előadás.

Petinek nagyon tetszett az előadás. A műsor után hazament, és mivel már későre járt, elment az ágyába aludni. Másnap felkelt, és elindult az állatkertbe.

Az állatkertben nem találta a tigrist. Peti nem tudta, hogy a cirkusz örökre elvitte. Peti elment a cirkuszba, ott éppen készülődtek, indultak Ausztriába. Későre járt már, mikor a cirkusz elindult. Peti kereste a tigrist, meg is találta. Peti tudta, hogy nem alhat a tigrissel, ezért inkább elment a békés cicákhoz. Nagy volt a tehervagon, így volt helye Petinek. Lefeküdt a sarokba. Egy kicsit félt, és hiányoztak a szülei.

Reggelre megérkeztek Ausztriába, az igazgató észrevette Petit. Nagyon meglepődött, de jobbnak látta értesíteni a szülőket. A szülei négy óra múlva meg is érkeztek. Peti az igazgatóval beszélgetett, és jövőre is kapott egy ingyen jegyet.

Otthon büntetést kapott Peti, de örültek a szülei, hogy épségben hazaért.

 

 

 

Antal Noémi: A legjobb barátok

Egyszer volt egy Anna nevű kislány. Volt neki egy kiscicája. Úgy hívták, hogy Foltos. Sétálni mentek, és találkoztak egy másik cicával. Ezt a cicát úgy hívták, hogy Nina, a gazdáját pedig Lilinek. Liliék nemrég költöztek ide, kétháznyira, és ugyanabba az iskolába jártak Annával.

Lilinek április 15-én volt a születésnapja. Ezen a napon tartotta a szülinapi buliját. Az osztályból minden lányt meghívott, még Luszit is, aki nem szeretett mindenkit. Két fiú is ott volt a buliban. A gyerekek hozták a kedvenceiket is. Anna a macskájával érkezett. Lili csoki tortával várta a barátait, mindenkinek jutott három szelet. A tortázás után mindenki átadta az ajándékát. Lili alig látszott ki a sok ajándék közül. Anna azon a napon ott aludt.

A buli után a három kislány a legjobb barát lett. Ettől a naptól fogva Luszi mindenkit szeretett, még a fiúkat is. Boldogan éltek, míg meg nem haltak.

 

 

 

 

Gerendi Emma: Az erdő gyógyítója

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy beteg fa. Mindenki próbálta gyógyítani, de hiába, nem sikerült senkinek sem. De egyszer arra szállt egy madár, egy olyan piros, fekete, fehér tollú. A fa barátai megkérték, hogy próbálja meg meggyógyítani a beteg fát. A fa nagyon félt, de a madár pár perc alatt segített. Néhány kopogtatás után kihúzta a kukacot.

A fa így szólt: - Köszönöm madár!

- Igazából úgy hívnak, hogy harkály. – mondta a madár.

- Köszönöm harkály, hogy megmentetted az életemet!

A harkály szerényen továbbszállt. A fa és barátai boldogan éltek, míg meg nem haltak.

 

 

 

Palotás Panni: Pajti, a kiskutya

Egyszer volt egy család. Volt nekik egy kiskutyájuk, úgy hívták, hogy Pajti. Pajti egy éves volt. Lili, a kislány nagyon szerette Pajtit. Gyöngyi, az anyukája és Andris, az apukája is nagyon szerette a kiskutyát.

Eljött Pajti születésnapja. Az anyuka finomságokat sütött-főzött. Pajti egy éves lett, megünnepelték.

Amikor Pajti két éves lett, Lili elvitte sétálni a születésnapja alkalmából. Összetalálkoztak több kutyával. Az egyikkel, Ribizlivel megbarátkozott Pajti. Nagyon jó barátok lettek.

Ezentúl sokszor találkoztak. Boldogan élnek, míg meg nem halnak.

 

 

 

Ádámku Orsolya: A párduc

Egyszer volt egy párduc, akit úgy hívtak, hogy Villám. Villám nagyon szerette a nyomozást. Egyszer kinyomozta, hogy hol van anyukája szemüvege.

Hétfőn megkérdezte, hogy átmehet-e a mamához, de anyukája nem válaszolt. Ezért kisomfordált az ajtón. Anyukája nagyon aggódott. Annyira, hogy mindenkitől megkérdezte, nem láttak-e egy párduckölyköt. De sajnos senki sem látta Villámot.

Ezért hirdetést adott fel: „Ha valaki lát egy ilyen párduckölyköt, kérem, hozza hozzám!” De senki nem találta.

Nagy sokára valaki kinyomozta. Ez a valaki a párducmama volt. Minden jó, ha jó a vége!

 

 

 

 

Hörömpöli Botond: A sárkány

Egyszer volt egy király. Ennek a királynak nem volt mása, csak egy kardja. De azt a király sem tudta, hogy ez egy legendás kard, ami a sárkány fogából készült.

A sárkány kegyetlen volt, nem kímélt senkit. A király ezért harcra hívta a sárkányt. A harc hírét egy szegény ember vitte: A király harcba száll a sárkánnyal!

A sárkány üvöltve várta a hegyen a királyt. A sárkány tüzet lehelt, harapott, és a farkával támadt a királyra.