Kandós sikerek angolból

A kerületi angol versenyen az alábbi eredmények születtek:


5. évfolyamon
1. Mosolygó László 5/c (Dobrocsiné Derényi Ildikó)
2. Bognár András 5/c (Totiszné Forgó Sarolta)
3. Eszes Gergő 5/b (Dobrocsiné Derényi Ildikó)


6. évfolyamon
3. Dévényi Róbert 6/a (Mészáros Kinga)

 

Szeretettel gratulálunk a diákoknak és felkészítő tanáraiknak egyaránt!

Brüsszelben jártunk

A Kandó Téri Általános Iskola 2014-ben kapcsolódott be a STARS fenntartható közlekedési módokat népszerűsítő programjába. Első év végére bronz minősítést szereztünk. Tavaly ősszel a BKK központ díjátadó ünnepségén pedig a legsikeresebb magyarországi általános iskola lettünk, és megszereztük az ezüst minősítést. Az egyedüli ezüst csillagos általános iskolaként meghívást kaptunk a brüsszeli STARS záró konferenciára. Két középiskolás és két általános iskolás diák képviselte Magyarországot nevelői kísérettel. Iskolánkból pályáztatással választottuk ki Bíró Tamást és Szőke Dávidot, így ők vehettek részt az eseményen. A konferencián oklevelet és trófeát kaptunk az Európában legjobban teljesítő lengyel, angol, spanyol, olasz, holland, belga gyerekekkel együtt. A tanárok és a gyerekek fantasztikus programokon vehettek részt a 2 nap során. Az általános iskolások az EU Parlamentben, a Természettudományi Múzeumban és egy VELOFABRIK nevű kerékpár összeszerelő műhelyben tettek látogatást. Városnézésen is voltunk, és az Atomiumnál.

Idén a célunk az arany minősítés megszerzése, mert a program hazánkban a Magyar Kerékpárosklub és a BKK támogatásával folytatódhat. Nagyon szépen köszönjük mindenkinek az eddigi támogatást a program megvalósításához. Nagy öröm, hogy a jó példát követve egyre több általános és középiskola kapcsolódik be a projektbe.

Csóriánné Áj Margit tanítónő,  a program koordinátora, pályázatíró

Íme, néhány kép

Bajnokok Ligája: FC Barcelona - Arsenal

Kedd este a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében 20:45-kor csap össze a Barcelona és az Arsenal csapata. A focimeccset az M4 Sport-on lesz elérhető.

Újabb könyvajánló! Gyertek, olvassátok!

Lovas könyvek az iskolai könyvtárban

„A lovak iránt érzett szeretetünk független a korunktól.”

/Thomas Brezina/

Ízelítő az új könyvekből:

Gabi Adam: Diablo álmaim lova

Ricki apja szeretné, ha a lánya jobban tanulna, de Rickinek nehezére esik, hogy figyeljen az órákon. A mamáját nagyon elfoglalja a munkája, és alig van ideje, hogy leüljön a lányával beszélgetni. A tinédzserek élete olykor nehéz, ám Rickit igazából nem a szülei vagy a jegyei aggasztják, hanem Diablo.

Kiderül, hogy ezt a gyönyörű lovat bántalmazza a tulajdonosa, ezért Ricki úgy dönt, tennie kell valamit. Ám amikor a mamája megtiltja, hogy betegye a lábát az islállóba, Ricki kétségbeesik.

Diablo iránti szeretete olyan erős, hogy elhatározza, kezébe veszi az ügyet, és bármi áron megmenti Diablót kegyetlen gazdájától.

Joanna Campbell: A ló, akit Csodának hívnak

Ashleigh Griffen megfogadta: soha többé nem fog másik lovat szeretni azok után, hogy szülei tenyészfarmján az összes lovat elpusztította egy szörnyű betegség – közöttük a kislány legkedvesebb lovát, Csillagport is. A szülők a Townsend-birtokon kapnak állást, a családnak költöznie kell hát, és Ashleigh már előre utálja az új helyet.

De akkor egy kicsi, beteges csikó születik, egy gyönyörű, sárga kis kanca, aki nagyon hasonlít Csillagporra. Senki sem hiszi, hogy a kancacsikó életben marad, vagy hogy megérné fáradozni a megmentésével. Senki, egyes-egyedül Ashleigh. Vajon képes-e csodákat tenni egy kislány szeretete?

Angela Dorsey: Egyedül

Édesanyja elvesztése óta Lauren igyekezett normális életet élni, s még boldogok is tudtak lenni az édesapjával. Mostanában azonban különös dolgok történnek, és Lauren rádöbben, hogy valaki követi. Ki lehet ez az idegen és miért éppen Laurent szemelte ki magának? Lauren megkönnyebbül, amikor az édesapja nagynénjéhez és nagybátyjához küldi el nyaralni. Várja, hogy találkozzon az unokatestvéreivel és örül, hogy az idegen oda nem követheti. Vagy talán mégis? A rokonoknál csodálatos meglepetés fogadja, emellett azonban egy nyomasztó rejtéllyel is szembe kell néznie. Vajon képes lesz megváltoztatni a sorsot és megakadályozni egy szörnyű tragédiát? Nincs sok ideje, de meg kell próbálnia…

Gaby Hauptmann: Mentsük meg Álmot!

Egy titokzatos társaság oson a kisváros éjszakai utcáin. Kaya és az Amazonok, valamint egy ló, rongyokba bugyolált patákkal. Akciójukkal maguk mellé állítanak egy újságírót, így sikerül megakadályozniuk, hogy Álom új gazdához kerüljön.

Kaya tele van tervekkel és vágyakkal.

Szeretné, ha volna egy szerelme.

Szeretne idősebb lenni néhány évvel.

Szeretne szép lenni, olyan, mint a nővére (de ha lehet, még szebb), és csínosan öltözni, akárcsak ő.

S végül vágyik egy lóra. Nem is akármilyenre, hanem a kedvencére, Álomra.

Vágyai és álmai vezérlik egész életét. Olyannyira, hogy egyre izgalmasabb és izgalmasabb kalandokba keveredik, a következményekre azonban soha nem gondol.

Egyszóval Kaya elég zűrös lány, de szerencsére a szíve aranyból van.

 

Gill Morrell: Lovas vakáció

A hatalmas ebédlőt vidám csevegés töltötte be. Néhányan hangosan nevettek. Mindenki fel volt dobva, és örömmel várta a követkető hosszú napot, melyet a nyeregben tölthet.

Mindenki, csak én nem. Azt kívántam, bár én is úgy tudnék lovagolni, mint ők. Minek is kellett nekem eljönnöm ebbe a lovastáborba?

Jess eredetileg azt hitte, jó mulatság lesz. Igaz még életében nem ült lóháton, na de hát mit számít az? A tábor arra való, hogy ott majd megtanítják lovagolni. Nem igaz? Amikor azonban megérkezve Jess azt látja, hogy rajta kívül az összes gyerek lórajongó és hozzá képest igazi lószakértő, azt kívánja, bárcsak el se jött volna. Most aztán bolondot csinál magából és mindenki rajta fog nevetni. Ráadásul közelről a lovak olyan nagyok – és félelmetesek! Jess csak kalandokra vágyott…

Sharon Siamon: Az idegen musztáng

Liv és Sophie ikrek – de senki sem hinné róluk! Nincs két ember, aki annyira különbözne egymástól, mint ők. Liv tettre kész és kalandvágyó, szívesen járja a vidéket lóháton. Sophie viszont csendes és semmitől sem irtózik jobban, mint a meggondolatlan és veszélyes akcióktól, amelyekből testvére oldalán bőven kijut neki is. Most pedig, hogy egy ideig a nagyszüleik farmján vendégeskednek Arizona kietlen sivatagaiban, Sophie rémálma vált valóra: szédítő magasságú hegyek, mérges kígyók, szúrós bozótosok keserítik az életét, s ha ez nem lenne elég, még nagyapjuk ménesét és egy vad musztángot is meg kell menteniük a szomszéd farmertől. Sophie alig várja, hogy hazatérjenek, ám lehet, hogy a nyaralás hosszabbra nyúlik, mint tervezték!

 

Malin Stehn: Szent Iván-éji álom

Sofie csalódottan veszi tudomásul, hogy családja tíz év után Londonból visszaköltözik Svédországba. A nyüzsgő nagyvárosi életet a vidék csendje váltja fel, és Sofie, aki világéletében félt a lovaktól, döbbenten tapasztalja, hogy ebben a kis faluban több ló él, mint ember. Sofie nem találja a helyét, hiányzik neki London és a legjobb barátnője. Amikor szülei erőltetésére munkát vállal a híres ügetőistállóban, úgy érzi, összedől a világ. Mi jöhet még ezután?

 

Új könyvek listája:

Adam, Gabi: Csillag születik

Adam, Gabi: Diablo álmaim lova

Adam, Gabi: Diablo hasonmása

Adam, Gabi: Diablo a hős

Adam, Gabi: Diablo új otthona

Adam, Gabi: Diablo a viharban

Adam, Gabi: Az Echo-tó titka

Adam, Gabi: A félelem szorításában

Adam, Gabi: A hagyaték

Adam, Gabi: Mi a baj, Diablo?

Adam, Gabi: Olyan nap, mint a többi

Adam, Gabi: Versenyfutás az idővel

Ayres, Jane: A lovasbemutató

Campbell, Joanna: Ashleigh álma

Campbell, Joanna: Csoda csikója

Campbell, Joanna: Csoda első versenye

Campbell, Joanna: Csoda győzelme

Campbell, Joanna: A ló, akit Csodának hívnak

Campbell, Joanna: A meglepetés

Campbell, Joanna: Samantha büszkesége

Campbell, Joanna: Van még remény?

Daniels, Lucy: öreg póni új gazdája

Dorsey, Angela: A betolakodó

Dorsey, Angela: Csalóka álmok

Dorsey, Angela: Egyedül

Dorsey, Angela: Fekete tűz

Dorsey, Angela: Gyerekrablók fogságában

Dorsey, Angela: Keselyűk földjén

Dorsey, Angela: Sivatagi dal

Hauptmann, Gaby: Egy póni karácsonya

Hauptmann, Gaby: Kaya beindul

Hauptmann, Gaby: Mentsük meg Álmot!

Hughes, Jenny: A problémás ló

Jones, Eleanor: A kék kör

Jones, Eleanor: Lány a múltból

Kavanagh, Pamela: Lódobogás a szélben

Kavanagh, Pamela: Taladinn

Morrell, Gill: Hegyen-völgyön

Morrell, Gill: Lovas vakáció

Morrell, Gill: Pónik a hóban

Pullum, Isolde: A zöld ló legendája

Sellberg, Anna: Túl az akadályon

Siamon, Sharon: Az idegen musztáng

Siamon, Sharon: Kincsvadászok

Siamon, Sharon: Sorsfordulók

Siamon, Sharon: Új barátságok

Siamon, Sharon: Vágta az óceánhoz

Stehn, Malin: Barát a bajban

Stehn, Malin: Barátság mindörökre?

Stehn, Malin: Szent Iván-éji álom

Stehn, Malin: Villám gazdát cserél

Tillisch, Karin: Shadow

Wandel, Andrea: A haflingi csibészek

Wandel, Andrea: Pónik és egyéb csibészek

 

Köszönjük a könyveket Holonka Ágnesnek és Gyenes Dávidnak!

A kötetek kikölcsönözhetőek vagy előjegyezhetőek az iskolai könyvtárban.

Olvasni jó!

Kártya és bűvész verseny

Kártya és bűvész verseny

Jó vagy a kártyatrükkökben?

Esetleg jól bűvészkedsz?

Akkor ne habozz!

HA SZERETNÉL INDULNI AZ ISKOLÁNK ÁLTAL INDÍTOTT KÁRTYA ÉS BŰVÉSZ VERSENYEN,AKKOR JELENTKEZZ KISS ÉVA MÁRIAHÁZI ZSUZSA NÉNINÉL!

Újdonságok az iskolai könyvtárban!

Geronimo Stilton: A nevem Stilton, Geronimo Stilton

Hogy kicsoda Geronimo Stilton? Hát, egy igen szórakozott pacák, pontosabban pocok, aki mindig a felhők fölött jár… Egy kiadó vezetőjeként dolgozik, de igazi szenvedélye az írás. Rágcsáliában, Egér-sziget fővárosában minden műve bombasiker. Nem olvastad még őket? Pedig igazán mulatságos történetek: könnyebbek, mint a mozzarella, kívánatosabbak, mint az edami és ízesebbek, mint az érett parmezán…

Geronimo Stilton: A metró fantomja

Mi történik a metróalagútban? Miféle titkot rejt a föld alatti folyosórendszerben élő hatalmas macska, aki rettegésben tartja a város rágcsálóját? Lehet, hogy szellem?

Geronimo Stilton: Négy egér a Fekete dzsungelben

Félsz a sötéttől, a póktól és tériszonyod van? Kigyógyulhatsz, ha részt veszel egy hihetetlen tanfolyamon a Fekete dzsungelben. Nem mindennapi kaland…

Geronimo Stilton: Macskanagy rettegés

Ezúttal is különleges kalandokban volt részem. Megismertem például Tenebrax Tragikát, a bájosan bizarr rágcsálólányt, aki temetőben lakik, és halottaskocsin furikázik a városban… Ráadásul részt vettem egy hátborzongató halloweenpartin, ahol szőrmeresztő menü fogadott! A könyvben minden ötletet és tanácsot megtalálsz, hogy te is felejthetetlen halloweent szervezhess a barátaidnak!

Geronimo Stilton: Az Óriáscsontvázak völgye

Egy izzasztóan meleg nyári napon épp a legújabb könyvem témáján gondolkodtam az irodámban, amikor váratlanul betoppant Trappola unokatestvérem. A mancsában régi térképet szorongatott, amely még az ük-ük-ükbácsikánké, Colorado Stiltoné volt. A térkép egy titokzatos kincset jelölt! Rögtön útra is keltünk Mongóliába!

Geronimo Stilton: Mentsük meg a fehér bálnát!

Mentsük meg a fehér bálnát!

Egy tikkasztó nyári délelőtt az irodámban üldögéltem, amikor belépett Patty Spring, és nyaralni hívott a Bálna-öbölbe. El sem akartam hinni! Egy romantikus vakáció Pattyvel?! Mi lehet ennél csodálatosabb? Sajnos azonban a dolgok nem épp úgy alakultak, ahogy terveztem…

Geronimo Stilton: A névtelen múmia rejtélye

Egy titokzatos, névtelen múmia bolyong a Rágcsáliai Ókortörténeti Múzeum termeiben, és elijeszt minden látogatót. Vajon mi a szándéka? Milyen titkot őriz? Hier O'Glif professzor segítségével, valamint Benjamin és kis barátnője, Pandora közreműködésével sikerül lerántanunk a leplet a titokról!

 

Köszönjük a könyveket Pataki Bernadettnek és Budaházy Árpádnak!

A kötetek kikölcsönözhetőek vagy előjegyezhetőek az iskolai könyvtárban.

Olvasni jó!

Brigi néni

 

 

 

 

 

 

Ötleteljünk 3D-s nyomtatóért!

Kandósok figyelem, lehetőségünk van arra, hogy 3D-s nyomtatót nyerjünk a sulinak! Nem kell hozzá más, „csak” ötletelni: „Mire tudnánk használni? Miért lenne jó, ha nyernénk egy ilyen modern nyomtatót?

Várjuk ötleteiteket, használható gondolataitokat február 19-ig!

Keressétek ebben az ügyben informatika tanárotokat vagy a Kandó News csapatát: Terpecz Kristófot (8.b), Gyenes Viktort (5.a), Mészáros Evelint (5.a), Darvas Gergőt (5.a), Éva nénit!

 

Sikerekben gazdag, vidám második félévet kívánunk mindenkinek!

A Kandó News csapata