Tenisz verseny

Valkusz Márk 2.c osztályos tanuló a " Play and Stay" piros pályás teniszversenyen vett részt Soroksáron a saját, 2009-es korosztályban. Itt lett 2. helyezett. A versenyt 12 fiú részvételével bonyolították, 3*4-es csoportban, körmérkőzésekkel. A csoportját megnyerte, majd a körmérkőzést követően a csoport elsők között dőlt el az első 3 helyezett sorsa. Márk a döntőben nagyon ügyes, színvonalas játékkal Horváth Dömétől kapott ki egy nagyon szoros meccsen 15-13-ra. (15 pontig játsszák és 2 ponttal kell nyerni).

Gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

Búzától a kenyérig…

Orbán Reginának hívnak.

A Kandó Téri Általános iskola 3.a osztályos tanulója vagyok.

Nagyon szeretek ebbe az iskolába járni, mert sok érdekes dologról tanulhatok, és izgalmas programokon vehetek részt. Most is egy ilyenre készült az osztály. Örömmel vállaltam el, hogy erről készítek egy írásos beszámolót.

Csilla néni a tanár nénink mondta el nekünk az örömhírt, hogy hamarosan múzeumlátogatásra megyünk. A látogatás idejéig az órai munkákon sokat beszélgetünk a témakörrel kapcsolatban.

Érdekes, hogy egy kis mag milyen fejlődésen megy keresztül, mire learatják és utána még mennyi minden történik vele mire kenyér lesz belőle.

Meg is próbálom leírni a hallottakat:

 

 1. A szántóföldön a megművelt földbe elvetik a magokat.  A sok nyári napsütéstől és esőtől szép nagyra fejlődik.
 2. Kombájnokkal learatják és elszállítják a malomba, ahol megőrlik. Lisztet készítenek belőle.
 3. A pékek lisztből, vízből, sóból és élesztőből tésztát dagasztanak, majd kenyér alakúvá formálják és kisütik a forró kemencében
 4. Ez kerül az üzletekbe, ahol mi megvesszük, hazavisszük, és jó ízűen megesszük.

A témakörrel kapcsolatban szebbnél szebb különleges alkotások is készültek.  Többen hoztak már tablókat, de például Julcsi barátnőm még egy társasjátékot is készített. Ambrus Máté és családja fincsi kenyeret sütött, amiből mindenkit megkínáltak. Szintén ő hozott egy kenyérkészítéséről készült video felvételt, amit megnézhettünk. Igazán szórakoztató volt.

Végre eljött a várva várt nap. Reggel busszal indultunk a Néprajzi Múzeumba, ahol egy kedves néni fogadott bennünket, akit Erikának hívtak. Először egy filmvetítésre kísért minket. Megnéztük, hogy a régi időkben, gépek nélkül, mennyi elvégzett nehéz munka árán tudtak csak kenyeret készíteni az emberek. Kombájnok helyett kaszákkal aratták a búzát. A learatott növényt kévébe kötötték. Cséphadaróval kicsépelték a kalászból a búzaszemeket, majd átszitálták és kőből készült malommal őrölték liszté. Az asszonyok kézzel gyúrták a tésztát, amit aztán meleg helyen kelesztettek. A megformázott kenyereket forró kemencében sütötték ki.

A vetítés után volt olyan szerszám, eszköz, amit mi is kipróbálhattunk.

A programunk kézműves foglalkozással ért véget. A bőrből elkészített kulcstartókat mindenki hazavihette. Nagyon vártam, hogy találkozzak a szüleimmel és elmesélhessem nekik az élményeimet, amit remélem, hogy a beszámolóm elolvasásával, másokkal is sikerül megosztani.

Múzeumi nap: ZÖLDBÉKA program

Mi, a 2. évfolyam tanulói ellátogattunk a Csiki pihenőkertbe.
Izgalmas délelőtt volt! Belebújtunk honfoglaló ősein gúnyájába, megismerkedtünk használati tárgyaikkal. Szálláshelyükön, a jurtában hallgattuk a sámán dobját, ismerkedtünk szokásaikkal. Fegyvereiket is megérinthettük, sőt, még lőhettünk is az íjaikkal!

A sok érdekesség mellett versenyeztünk is. Bebizonyíthattuk, hogy ÖKO- iskolásokként mennyi mindent tudunk környezetünk védelméről: hulladékgyűjtésről, energiatakarékosságról, fűszer- és gyógynövényeinkről.

Élményekkel gazdagon és tanítóink dicsérő szavaival tértünk vissza iskolánkba, a Kandó térre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rajzverseny a Kandóban

Az Állatok Világnapja alkalmából iskolánk rajzversenyt hirdetett alsós gyerekeknek „Kedvenc állatom” címmel.  Szebbnél szebb alkotásokban gyönyörködhetünk a földszinti és első emeleti aulában.

 

A szoros verseny eredményei megszülettek! Az I-II. helyezést elért tanulóink képviselik iskolánkat a kerületi rajzversenyen.

1-2. évfolyamon

I. helyezett: Váradi Kata            1. b

II. helyezett: Lesznyák Bori       2. b

III. helyezett: Káldi Nóra           1. a

3-4. évfolyamon

I. helyezett: Szabó Luca             3. d

II. helyezett: Varga Luca            3. d

III. helyezett: Gurmai Mira         4. c

Gratulálunk!

Stars történet

A Kandó Téri Általános Iskola 2014-ben kapcsolódott be a STARS EURÓPAI PROJEKT fenntartható közlekedési módokat népszerűsítő programjába. Első év végére bronz minősítést szereztünk.

2015-ben a BKK díjátadó ünnepségén pedig a legsikeresebb általános iskola lettünk, és megszereztük az ezüst minősítést. Ezüst csillagos általános iskolaként meghívást kaptunk a brüsszeli STARS záró konferenciára 2016. február 18-án. Két középiskolás és két általános iskolás diák képviselte Magyarországot nevelői kísérettel. Iskolánkból pályáztatással választottuk ki Bíró Tamást és Szőke Dávidot, így ők vehettek részt az eseményen. A konferencián oklevelet és trófeát kaptunk az Európában legjobban teljesítő lengyel, angol, spanyol, olasz, holland, belga gyerekekkel együtt. A tanárok és a gyerekek fantasztikus programokon vehettek részt a 2 nap során. Az általános iskolások a brüsszeli városnézésen kívül az EU Parlamentben, a Természettudományi Múzeumban és egy VELOFABRIK nevű kerékpár összeszerelő műhelyben, és az Atomiumnál tettek látogatást.

Idén a Magyar Kerékpárosklub,  a BKK, és a UNIQA együttműködésével folytatódhatott a program, melybe egyre több általános és középiskola kapcsolódott be. 2016. szeptember 15-én volt az előző év értékelése, és a díjkiosztó ünnepség a UNIQA biztosító székházában, ahonnan arany minősítéssel és rengeteg ajándékkal tért haza csapatunk. Célunk a program folytatásában idén is a szemléletformálás, a környezettudatosabb közlekedési módok népszerűsítése és a közlekedésbiztonság megalapozása.

Csóriánné Áj Margit, tanító

Spar futás

Sziasztok!

Fantasztikus hétvégén vagyunk túl!!! Ilyen még nem volt! Csúcsokat döntöttünk! A Kandó Téri Általános Iskola 3.a osztályának szervezésében a 31. SPAR maraton fesztiválon (a futóversenyek királyán) 7 csapatot indított a 3x2 km-es váltóban. Mindenki nagyon lelkes volt és célba is ért, nagyszerű eredmények születtek. Sőt az egyik csapatunk a 111 fiú csapatból az előkelő 37. helyet szerezte meg. A nap két hőse Papp Marci és Csík Árpád Csanád volt. Marci fél cipőjét vesztve is becsülettel végig futotta, Csanád pedig egy rajt utáni bukást követően állt fel és tette meg a távot. Az "Ázott vadmalacok" csapatnév már harmadszor szerepelt a budapesti futóversenyeken, lassan le kell védetnünk, mint márkanevet. Látva, hogy a verseny után mennyi energia maradt még a gyerekekben, el kell gondolkozni a hosszabb távokon!

családi futáson minden eddiginél többen, 35-en álltunk rajthoz. Nagyon jó volt a hangulat, mindenki belekóstolhatott a sportos életmódba. Sokan most tapasztalták meg, milyen érzés rajtszámmal a startvonalra állni, és aztán célba érni. Sosem késő elkezdeni.

És akkor még hátra volt a vasárnapi nap, ahol a 3. évfolyam két szülői váltója állt rajthoz a maratoni staféta számában. Gyönyörű időben (ahogy szombaton is), a világörökség részét képező budapesti útvonalakon (Hősök tere, Andrássy út, Lánchíd, Várkert bazár, Vár alagút, Budai rakpartok, Szabadság híd, Fővám tér, Pesti rakpart) futották le a Kandó téri lányok és Kandó téri fiúk a maguk 42 km-ét, és végeztek a nemzetközi mezőny első felében!!!

A Kandó téri iskola diákjai és családtagjaik, a két napon összesen 111 km-t futottak!!! Ez azt jelenti, hogy a suli elől indulva sikerült leérni a Balatonig.

A ma délutáni éremosztó after partin felmerült, hogy a futáson felül szervezhetünk más sportágakban is közös hétvégét. Első körben akerékpározás merült fel. Ha van valakinek jó ötlete (jövő tavaszra), akkor azt szívesen fogadjuk. Mi nem tartunk lehetetlennek egy Velencei tó kerülő napot, gyerekeknek fagyival, madár megfigyeléssel, szülőknek sörrel, bátrabbaknak fürdéssel színesítve.

Köszönjük, hogy ezen a hétvégén a sportos életmódot választottátok! Reméljük jól éreztétek magatokat, és velünk tartotok a tavaszi Vivicittán is!

Orsi és Robi

 

 

TEéRTed

Kedves Diákok!
Ismét varázslatos kémia az ELTE-n!!
2016. október 21-én

Dr Róka András ÉSZBONTOGATÓ előadását látogatjuk meg.

A téma: A lényeg: Meg is marad, meg nem is

Amire számíthatsz:

 • érdekes kísérletek
 • meghökkentő jelenségek
 • váratlan hanghatások
 • páratlan magyarázatok

Ha eljössz:

 • gazdagabb leszel egy nagyszerű élménnyel
 • garantáltan nem fogsz unatkozni
 • új ismeretekkel bővítheted tudásodat

Hozz magaddal tollat és füzetet, hogy tudjál jegyzetelni. Az előadáson filmezhetsz és fényképezhetsz is.

Ha komolyan érdekelnek a kémia varázslatos jelenségei, várunk szeretettel!

Utazás külön busszal, költség 1300 Ft/fő.

Indulás az iskolától 14.30, érkezés ide kb.18.30

A létszám korlátozott, így kérjük, a költség befizetésével,minél hamarabb jelentkezz Házi Zsuzsa néninél a természettudományos szertárban.

Varázslatos kémiára fel!

K.N.

Akire büszke vagyok

Ez év tavaszán a XVIII. Kerület Pestszentlőrinc – Pestszentimre Önkormányzata által meghirdetett, AKIRE BÜSZKE VAGYOK című rajzpályázaton résztvevő 2.a osztályos tanulóink munkái méltó elismeréseként dobogós helyezést, dicséretet és nyomtatott könyvben való megjelenést kaptak jutalmul.

Ők azok, akikre mi is nagyon büszkék vagyunk.

Beke Márton, Tóth- Hajnal Máté, Pap Márton, Farkas Dávid, Bélius András, Mátrai Zsombor, Csik Árpád Csanád, Kurdi Luca, Orbán Regina, Anda Nikoletta, Virág Nóra Vigh Dóra, Buzál Bora

Lelkesedésüket nagyon szépen köszönjük! Mesterné Biró Anikó

Mazsola-projekt évzáró esemény

Vecsési Bálint Ágnes Emlékház

2016. június 4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szombaton voltunk a Bálint Ágnes Emlékházban Vecsésen. Amikor beléptünk az emlékház kapuján kaptunk egy Mazsolás karszalagot Anikó nénitől. Ezen volt a tombola számunk is.

Nagyon sok játék volt az udvaron körhinta, trambulin, csúszda. Nagyon jó volt a trambulin.

Anikó néni odahívott bennünket a fűre és elmondta a szabályokat, információkat.
Megbeszéltük, lehet pecséteket gyűjteni. Mindenki futott, hogy több pecsétet gyűjthessenek.

Voltak játékos foglalkozások:

Ami nagyon tetszett, hogy jött a bringás fagylaltos és lehetett fagylaltozni. Sok fagyi volt. Rágó, csoki, vanília, citrom, eper, zöldalmás, lime. Bár három gombóc fagyit ettem volna, mert a kettő kevés volt!

Kisvonatozni is tudtunk. Az alagútban visítani kellett. Én ültem a sofőr mögött. Jaj, azt még kifelejtettem, hogy a felnőttek is felültek a kisvasútra!

Bementünk Bálint Ágnes házába is és körül nézhettünk a sok érdekes dolog között (Bálint Ágnes művei, régi dolgok). Ági néni mesélt Bálint Ágnes esküvői ruhájáról, könyveiről és a Santa Maria-ról.

És megjött a tombola ideje, ahol mindenki nyert valamit. A tombola volt a legszuperebb. A tombolán mindenki nyert.

Bárcsak többször mennénk oda! Ó, bár csak ott lett volna Dodi! Bárcsak ne mentünk volna még haza! Bárcsak mindenki ott lehetett volna!

Szerintem mindenki jól érezte magát! Az emlékház jó volt, imádtam. Mindenkinek ajánlom a Mazsola könyvet.

Örömmel gondolunk az itt eltöltött időre.

2.a osztálytanulói, a kis- és nagy testvérek, anyukák és apukák, Anikó néni, Emese és Bálint.

Mesterné Biró Anikó

„Itt van az ősz, itt van újra…”

Szeptemberben már elkezdtünk szorgoskodni ÖKO iskolánkban. Összegyűjtöttük az őszi kert és a finomságokat rejtő éléskamra kincseit. A gyerekek és szüleik összefogásának eredménye, a színes, látványos és tartalmas „KERTÜNK KINCSEI” kiállítás lett.

Évről-évre hagyományt szeretnénk teremteni ebből a kezdeményezésből, hogy minden gyerek az iskolában is átélhesse az ősz szépségét.

Az alsó és felső tagozat egyaránt kivette részét a megvalósításból. Volt, aki rajzolt, szüreti körjátékot játszott, vagy éppen levelek préselt.

 

 

 

 

 

 

 

A kiállítás gerincét képező „kincseket” az ötödik évfolyamos diákok gyűjtötték. A nagyobbak a rendszerezéssel, berendezéssel és díszítéssel járultak hozzá a fantasztikus összképhez.

Nem csak a szünetekben, hanem szakórák keretében is minden osztály megtekintette a kiállítást és lelkesen válaszoltak a kvíz kérdésekre.

Az alábbi képeken keresztül Önök is bepillanthatnak a tárlatba.

 

Tanévkezdési Közlekedésrendészeti Nyílt Nap

Szeptember 15-én a 3.a osztály teljes létszámmal  részt vett az ORFK OBB és a Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány által szervezett Tanévkezdési Közlekedésrendészeti Nyílt Napján. Mindenki nagy lelkesedéssel teljesítette a kerékpáros ügyességi pályát. Érdeklődve figyelték az izgalmas bemutatókat, amelyeknek aktív részesei lehettek. A gyerekek közelebbről is megismerkedhettek a rendőrök munkájával. Vidám, élménydús nap volt.

K.N.